GUSTE SANTINI: Predizborno potezanje priče o valutnoj klauzuli

Križevci

Križevci

Križevci IZHR PROJEKT 4.0 - RADI ONO ŠTO VOLIŠ
Križevci IZHR PROJEKT 4.0 - UPOZNAJMO HRVATSKU
Križevci HOSTING AKCIJA: Popust na hosting od 50%!
Novo: 03.10.2018  u  14:26

Križevci › Vijesti › Hrvatska › Gospodarstvo › GUSTE SANTINI: Predizborno potezanje priče o valutnoj klauzuli

 
Najnoviji videi
 
Križevci Cher Lloyd’s X Factor Audition Cher Lloyd’s…
Cher Lloyd's X Factor…
Križevci Beyoncé - If I Were A Boy Beyoncé - If I…
Beyoncé - If I…
Križevci Beyonce - Listen Official Video HD Beyonce - Listen…
Beyonce - Listen…
Križevci John Legend - All of Me John Legend - All…
John Legend - All…
Recepti
Mrki mufini - Križevci, krizevci.org Mrki mufini
Ljubitelji gorke čokolade…
Zelene rajčice i lučice u octu - Križevci, krizevci.org Zelene rajčice i lučice…
Simpatične male zelene…
Rajčice punjene paštetom i mozzarellom - Križevci, krizevci.org Rajčice punjene paštetom…
Brojne su inačice punjenih…
Ljuta salsa - Križevci, krizevci.org Ljuta salsa
Udružili se pelati,…
Igre, igrice
Scooby-Doo - Strašni dvorac - Križevci, krizevci.org Scooby-Doo - Strašni…
Scooby Doo i ekipa
Super Mario Castle - Križevci, krizevci.org Super Mario Castle
Super Mario avantura
Bubblez - Križevci, krizevci.org Bubblez
Za one koji vole šarene…
Povezani članci
Trenutno nema povezanih sadržaja
Zadnje vijesti
CMS sistem za zahtjevne korisnike

CMS sistem za zahtjevne korisnike

 
18
 
11.2011

GUSTE SANTINI: Predizborno potezanje priče o valutnoj klauzuli

Hrvati s pravom ne vjeruju kuni iako je naša valuta već "punoljetna dama" koja je tijekom svog života bila stabilna valuta kada je u pitanju euro
GUSTE SANTINI: Predizborno potezanje priče o valutnoj klauzuliSantini lesar-klauzula
 

Ono po čemu smo poznati je brzopletost. Dovoljno je da nam se nešto/netko učini zanimljivim i smjesta donesemo odluku da je to nešto/netko rješenje naših problema. Gotovo da impresionira najava po kojoj bi centralna banka dodatno opteretila cijenu kredita nominiranu uz euro ili neku drugu valutu. Godinama smo imali valutnu klauzulu, koja je zakonom dozvoljena – sic!, i sada ćemo odjednom odlukom Koga? i Zašto? „preko noći“ penalizirati te i takve kredite kako bi pokazali – Što? - da mi u Hrvatskoj možemo što hoćemo. Stiče se dojam da je gospodin Lesar uspio u svojoj namjeri, bez argumenata, osporiti kredite vezane uz valutnu klauzulu.

O valutnoj sam klauzuli pisao na ovim stranicama. O valutnoj sam klauzuli raspravljao na mojim Radionicama kako bi građani/poduzetnici imali jasniju sliku zašto je valutna klauzula tako prisutna u financijskom sustavu Hrvatske. Najava da će se krediti s valutnom klauzulom oporezivati ili putm insturmenata centralne banke poskupiti zahtjeva, radi mojih sugovornika na Radionicama, dodatno obrazloženje.

Loš novac istiskuje dobar novac. Kada je novac sumljive kvalitete ili kada, slučaj kune, ne vjerujete da će mu vrijednost u budućnosti biti na razini današnje pokušavate ga se riješiti. On je za vlasnika „vrući novac“. Na ovim prostorima s koljena na koljeno prenosi se nepovjerenju prema nacionalnoj valuti. Gospodarstva koja imaju poteškoća teško da mogu imati solidan novac. Treba proći puno vremena da se percepcija o lošem novcu izmijeni. Švicarski franak svoj ugled u svijetu vodećeih valuta zahvaljuje višegodišnjoj stabilnosti prema svim valutama ne dovodeći u pitanje svoju vjerodostojnost. Švicarsko je gospodarstvo jedno od najučinkovitijih gospodarstava na svijetu. U ova krizna vremena financijsko utočište je i japanski jen usprkos činjenici da zadnjih desetljeća ni približno ne ostvaruje zavidne gospodarske rezultate.

Hrvati s pravom ne vjeruju kuni iako je naša valuta već „punoljetna dama“ koja je tijekom svog života bila stabilna valuta kada je u pitanju eruo; što se tiče dolara ona je čak (sic!) značajno aprecirala. Do drame s eurom švicarski franak nije bi od većeg interesa hrvatskih građana. Poslovnih banaka – jest.

Kamatna stopa predstavlja naknadu za odgođenu potrošnju plus pretpostavljeni rizik kojem se izlaže vlasnik novca - u vremenu. Iz definicije kamatne stope jasno slijedi da valutna klauzula smanjuje valutni rizik i upravo za taj iznos kreditor smanjuje cijenu kredita. Ukoliko dužnik inzistira na, recimo, kunskom kreditu bez valutne klauzule kreditor će mu zaračunati tečajni rizik i za taj iznos povećati kamatnu stopu. Hrvatski oligopolni bankarski sustav navedenu tvrdnju relativizira.

Otkuda tečajni rizik u Hrvata?

Poslovne banke primajući deviznu štednju/podižući u inozemstvu kredite nominirane u stranoj valuti, robu, iste prodaju na deviznom tržištu kako bi devizne pologe/podignute kredite mogla plasirati na domaćem kreditnom tržištu. Ne treba zaboraviti da je kuna zakonsko i definitivno sredstvo plaćanja u Hrvatskoj. Ukoliko bi poslovna banka odobrila kredit bez valutne klauzule tada bi ista morala snositi rizik eventualne devalvacije kune. Kada poslovna banka vjeruje kuni tada stvara tzv. kratku poziciju jer su joj kunski plasmani, bez valutne klauzule, veći od deviznih obveza. I obratno, duga je pozicija kada očekujemo devalvaciju nacionalne valute pa su nam devizna potraživanja, valutna klauzula, veća od deviznih obveza. Navedene „igre“ nisu povremene već dnevne sa ciljem da se poveća učinkovitost poslovne banke.

Prema tome, da bi napustili valutnu klauzulu moramo napustiti deviznu štednju. Što bi se u Lijepoj našoj dogodilo da se preko noći devizna štednja zamjeni kunskom štednjom bez valutne klauzule. Nadam se da je sada sasvim jasno koliko su utemeljeni zahtjevi o napuštanju valutne klauzule. Uostalom ne bi bilo loše da Sabor/HNB oformi komisiju i da ista učini cost-benefit analizu kako bi se riješio problem valutne klauzule.

Ovih se dana govori o ukidanju valutne klauzule. Očito se radi bar jednim dijelom o predizbornoj priči koja bi morala zaitneresirati/pridobiti nesretne građane koji su se zadužili uz valutnu klauzulu – švicarski franak. Međutim, to svakako valja istaći valutna je klauzula u hrvatskom financijskom sustavu stožerna točka pa, prema tome, rasprava o valutnoj klauzuli mora biti, u najmanju ruku, osmišljena da ne kažem sustavna.

Zaključujem. Gospodo hrvatsko se društvo nalazi u sveopćoj krizi. Ne radi se samo o gospodarskoj krizi. Stanju u okružju, posebno Italiji, mora zabrinjavati. Naprosto eurozona je do te mjere presudna za hrvatsko gospodarstvo da i najmanji poremećaji u eurozoni imaju u Hrvatskoj učinak potresa. Stoga, prije nego što bilo što poduzememo sačinimo ozbiljne analize, raspravimo o svim prijedlozima, ali ne donosimo odluke preko noći.

http://www.rifin.com

Autor: IZHR 4.0www.mojzagreb.info
  • Križevci Santini lesar-klauzula
TEME
Vijest se nalazi u:

 
Križevci Uključite se u IZHR
Križevci SVI ZA SVE - IZHR
pretraži portal...
Kontaktirajte uredništvo portala grada Križevci
IZHR - Internet Znanje Hrvatske

 

 

 

Križevci www.adax.hr
Križevci www.ceramic-studio.net
Križevci www.darido.hr
Križevci www.futura-dental.hr
Križevci www.dokuart.hr
Križevci www.eurocable.hr
Križevci www.futura-dental.hr
Križevci www.herba-laboratorij.hr
Križevci www.metalac-inox.hr
Križevci www.navitech.hr
Križevci www.nkim.hr
Križevci www.showroom.hr
Križevci www.sesvete-medic-centar.hr
Križevci www.spa-studio.hr
Sveta tri kraljaNova godinaSveti StjepanBožićDan svih svetihDan neovisnostiŠpacirfestLiburnia Jazz FestivalTerraneoDan domovinske zahvalnosti
 
krizevci.org preporuča
Studio keramike Prag - tečaj keramike
 
Online izdanje - i do 80% popusta
Glas Istre Današnje izdanje (i do 80% popusta) Novi List Današnje izdanje (i do 80% popusta) Zadarski List Današnje izdanje (i do 80% popusta)
 
Horoskop - krizevci.org
 
 
Koje predmete bi trebalo uvesti u osnovne škole?
  •   Domaćinstvo
  •   Etiku
  •   Informatiku od 1. razreda
  •   Seksualni odgoj
 
 
IZHR 4.0

IZHR 4.0

 
 

Križevci › Vijesti › Hrvatska › Gospodarstvo › GUSTE SANTINI: Predizborno potezanje priče o valutnoj klauzuli

 

 

 

 

 
 
Križevci RSS - Powered by: WMD - Web Hosting Križevci - CMS Križevci - Izrada web stranica Križevci - SEO Križevci - Web trgovina Križevci - Vijesti